返回列表 回復 發帖
写的好搞笑又温馨
期待第三部!
問你地個千姑之唔係我囉....好笑咩
為你地好咋...因為始終係舊曆七月,聽見要去墳場,我地又唔係地頭蟲,當然要問一問啦,唔多老黎架嘛

知唔知你地嗰日對嗰度嘅住客幾不敬呀,個個都掛住向下望睇仔,用個背 ...
anissa 發表於 25-8-2010 09:42
呢樣野我一d都唔驚, 我讀書個時年年考 PE都要跑墳場,
그래도 넌내남자^^
靚女,叫你地都唔捨得走,點會唔知你係邊個呀
有緣就見啦
anissa 發表於 25-8-2010 11:24
anissa ........我驚妳會將我同潮媽撈亂..........因為我地都叫.........eva
妳好有可能認錯我地架..........
所以我點會要問下妳lor...........
第二天

第二日, 完全係一個 bonus, 跟本冇諗過會再見到阿仔.  我呢日係瞓到自然醒, 然後就同班千姑去咗食早餐, 之後重諗著去睇天幕表演同埋去威尼斯人度行下,  我哋攞咗表演嘅飛, 然後就週圍行下, 坐下, 消磨時間.  ...
雨C 發表於 25-8-2010 08:39
睇到你呢篇後記,好似身歷其境咁
真係好攪笑呀
如果我係現場就好啦
지훈~~You are my only one
anissa ........我驚妳會將我同潮媽撈亂..........因為我地都叫.........eva
妳好有可能認錯我地架..........
所以我點會要問下妳lor...........
RainLi 發表於 25-8-2010 15:35
咁你地記住下次都係三位一體咁出現啦喎,就一定唔會錯喇   
2個Eva+1個Ki
JUST FOR YOU
咁你地記住下次都係三位一體咁出現啦喎,就一定唔會錯喇   
2個Eva+1個Ki
anissa 發表於 25-8-2010 22:30
我諗你地應該唔會撈亂
一個咁肥,一個咁瘦
지훈~~You are my only one
好羡慕你地呀~
你扮遊客呢招真係掂喎
第三天

第三日, 亦都係最後一日.  因為喺第二日追仔追得太開心, 所以夜晚約埋班千姑講下追仔心得. 點知越傾越興奮, 個個都唔捨得瞓.  諗著~~~冇所謂啦, 橫掂聽日都冇乜特別嘢搞.  可以瞓到十一點幾先起身, 然後順便 check out, 再出去食嘢行街.  諗得幾咁完美呀!!!   所以我嗰日好早瞓吖, 早到喺朝頭早五點幾先瞓覺!!!  瞓到矇矇矓矓之中, 有電話响喎.  吓??!!  好似啱啱笪落床咋喎, 乜咁快十一點幾喇??  跟著聽到千姑講, 阿仔出咗車喇, 我哋去唔去睇仔呀??  我聽到即時彈起身, 但又忍唔著笪番落張床度再瞓過.   啊!!!  我唔聽話嘅身軀呀!!!  跟著問個千姑而家幾點??   佢話八點幾.  啊~~~雨神賜我力量.  再用意志力彈起身, 然後匆匆忙忙咁擦牙洗面, 執番晒啲眼耳口鼻,  跟著就裙拉褲甩咁出發喇.  點知喺出發之前再收到消息話阿仔已經拍完走咗.  (唉, 當堂謝晒)  喺無奈之中唯有提早出去食嘢,  咁我哋成班千姑就搭巴士出去喇.  喺搭巴士途中, 又收到消息話阿仔又再出現.  (衰仔, 連阿娘都玩??)  嘿嘿~~~ 重飲咩茶吖, 嗱嗱林轉車碌去現場啦.  好彩馬交細啫, 幾驚趕唔切呀.  阿仔~~~你要 "頂" 我呀!!!!  你 "頂" 埋我先好走呀!!!!

去到現場就見到好多 "雲" 已經捕晒喺度等仔.  八掛一問之下, 原來阿仔晨咁早已經喺度拍緊.  嘿嘿, 執輸行頭慘過敗家,  緊係即刻問清楚阿仔走咗未啦.  好彩, 原來重未走.  算你啦, "頂" 埋我先走.  唔係我就~~~~~~~~~~~.

都係嗰句啦, 為咗唔想阻礙拍攝, 所以我哋都好乖咁冇走上去同一層等, 喺下一層等就算喇.  (現場地方唔算大, 費事影咗我入鏡啦.  我咁靚, 容乜易畀個導演發現, 驚為天人咁就唔好啦. )  咁大約等咗十五分鐘到, 就見到阿仔出現喇,  本來啲工作人員帶咗阿仔行樓梯,  但阿仔行咗幾步就指著個電梯返轉頭搭電梯喇.  (唔知係咪因為啲 "雲" 喺電梯口等佢, 佢為咗畀我哋望多兩眼, 所以改搭電梯呢??  呵呵, 唔係都當係.  自我淘醉中.)

偷條片使下先.   當時嘅情形就係咁喇, 我都喺現場架,  不過我就冇影片同相, 所以要做賊, 我諗 MaggieS 唔會報警拉我啩??

http://www.raincloudhk.com/bbs/v ... &extra=page%3D1  

我呢啲老人家, 當然唔會追著個仔跑啦.  (唔係唔想, 而係力不從心.)  咁我就喺後面, 望著個仔慢慢行上車喇.  阿仔上咗車之後就坐咗喺入面個座位, 我唯有隔著塊玻璃偷偷看, 偷偷望.  跟著聽到個雲嗌 : 男二呀~~~~  吓??!!!  乜男二喺度咩???!!!  再望清楚, 係喎, 坐喺近車門嗰個就係男二喎, 佢幾時上咗車架.  乜解究我唔發覺架??  撞鬼, 人哋咁大件坐喺門口度, 又冇遮冇擋. 我竟然咁都見佢唔到, 寧願隔著塊玻璃裝我哋嘅王子.  冇計啦, 鬼叫雨神嘅魅力畀你強勁得多咩!!!  唔知佢見到有咁多 fans 追著阿仔會有咩感想呢???  冇幾耐, 阿仔架車就駛走咗喇.  我哋就圍埋一齊傾仔經啦.  傾傾下, 又見到阿仔架車返轉頭喎!!!  (咁驚嚇??!!  明明走咗重乜又返轉頭呀??)  當時有好多 fans 已經閃咗人. 得返寥寥幾朵 "雲" 喺度傾計咋喎!!!  後尾見到肥仔茖車, 伸手喺啲工作人員度攞件黑色皮褸.  哇!!!  唔係呀化???!!  咁大熱天時著皮褸???  焗桑拿咩??   唔係畀我個仔著架化??  (後來證實, 的確係阿仔嘅戲服之一,  見到都戥佢熱呀.)

追完仔之後, 大家都見肚餓, 所以齊齊去完成之前講好嘅行程~~~飲茶, 睇天幕表演, 同埋行威尼斯人.  講真, 呢次係我第一次正式踏足馬交呢, 咩地方都未去過, 淨係跟著個衰仔轉, 上山落山, 頭暈眼花.  喺排隊等睇表演期間~~~又收到消息話阿仔喺某迴旋處拍飛車追逐戲.  哈哈, 唔係阿化??  又會次次都咁啱嘅??  次次睇天幕之前阿仔都急 call 我嘅??  衰仔, 畀你玩晒啦.  但係我唔係一個貪心嘅人, 我同班千姑都覺得呢幾日睇仔都睇得好滿足喇. 雖然今朝見阿仔只係驚鴻一瞥, 但都足夠我哋再三回味.  所以成班千姑都決定繼續行程, 唔去追仔喇.  後來去某酒店 high tea 時 , 撞到去追仔嘅 "雲" 返嚟, 佢哋獻寶咁畀咗啲視頻我哋睇, 見到阿仔著著今朝嗰件黑色皮褸喺度拍追逐飛車戲份, 緊張又刺激.  不過咁大熱天時著成咁,  我都有啲怕佢中暑呢!!!

到最後, 我哋食咗一個豐富嘅雞鮑翅晚餐之後, 就準備返屋企.  呢三日嘅行程, 我都好開心. 但係臨走嘅一刻就有啲唔捨得, 好唔想走, 好想繼續留喺馬交度追仔.  鳴~~~~~~~~我唔制呀!!!!  我要追仔!!!!  我唔要返工!!!  我唔想返屋企!!!

~~~完~~~
橫風狂三月暮, 門掩黃昏, 時時留비住 。

海蕩漾全年朝, 窗吐晨光, 日日待비來。

雨雲之家千秋萬載, 來。

雨娘, 好多謝你的後記, 上星期六,日我都同你一齊, 好在有你執筆,
甘大家都可以在你風趣的文筆之中, 令到大家有 or 沒有與你同行的千姑,
都感受到這幾天追 bibi 的經歷同心中所想.

仲有我聽到有千姑同去墳場的司機對話, 同大家分享一下,
B千姑正同朋友在電話中收緊料去目的,

B千姑 : 好的, 我知道喇! 我們在那裡等啦! (然後收線)
司機 : 小姐, 點解你會約朋友在那裡 (墳場) 見面架!
精彩!我觉得真的要一起行动才有意思,一个人也不知道方向,茫茫然像无头苍蝇一样就死了,希望下次返家乡看演唱会有机会认识大家
第三天

都係嗰句啦, 為咗唔想阻礙拍攝, 所以我哋都好乖咁冇走上去同一層等, 喺下一層等就算喇.  (現場地方唔算大, 費事影咗我入鏡啦.  我咁靚, 容乜易畀個導演發現, 驚為天人咁就唔好啦. ) 雨C 發表於 26-8-2010 08:53
奶奶吖..."我咁靚"係C父用開架wor...你係"我更靚"先岩wor
奶奶吖..."我咁靚"係C父用開架wor...你係"我更靚"先岩wor
Rain★JiHoon 發表於 26-8-2010 13:51
你師父又唔係度,  所以 “我咁靚” 同 “我更靚” 都係我.
橫風狂三月暮, 門掩黃昏, 時時留비住 。

海蕩漾全年朝, 窗吐晨光, 日日待비來。

雨雲之家千秋萬載, 來。

你師父又唔係度,  所以 “我咁靚” 同 “我更靚” 都係我.
雨C 發表於 26-8-2010 13:59
係la係la...你最正la..咁得未....希望呢三日只係個上半場...過幾日既下半場可以更精彩la~~
thanks for a very detailed report......i was there as well.........saw Rain in his little white vest..........
呵呵~~~雨C既後記真係精彩
咁個司機就車咗我哋幾朵茂盛嘅梨花去咗某個墳場入口
雨c, 我食緊涼粉係度睇你的後記, 睇到呢度差d噴左出黎
我好似有幸同你同車, tao你的光也變成茂盛嘅梨花
問你地個千姑之唔係我囉....好笑咩
為你地好咋...因為始終係舊曆七月,聽見要去墳場,我地又唔係地頭蟲,當然要問一問啦,唔多老黎架嘛

知唔知你地嗰日對嗰度嘅住客幾不敬呀,個個都掛住向下望睇仔,用個背 ...
anissa 發表於 25-8-2010 09:42
我係個心入面有同佢地say sorry架
有些資料要補充:-
聽d 早到的千話講, 原本好多云跟住亞 bi 到上層, 但劇組的工作人員勸諭, 叫 d 云唔好跟住上去, 阻礙拍攝, 但她們都不聽話, 最後亞 bi 認唔住叫 go down please, 咁樣情況才有改善, 不過那天早上鄭生全程都是黑面!
雨娘, 好多謝你的後記, 上星期六,日我都同你一齊, 好在有你執筆,
甘大家都可以在你風趣的文筆之中, 令到大家有 or 沒有與你同行的千姑,
都感受到這幾天追 bibi 的經歷同心中所想.

仲有我聽到有千姑同去墳場的司機對 ...
yswong 發表於 26-8-2010 10:09
我本來都寫咗少少, 見雨娘寫得咁精彩, 都係delete 左佢, 反正內容都係大同小異,
我自已最深刻印像就係同雨娘, catcat三個一齊企係酒店lobby, 向正大門條柱邊, 繑埋雙手, 扮晒路人咁望住阿仔落車, 推門入酒店, 個距離真係好近, 阿仔身邊得個肥仔助手, 我地三個仲要一D興奮既表情都無, 阿仔係咁易望咗我地一眼, 就斯斯然咁繼續行番入酒店. 唔知阿仔當時係咪諗緊, 我咁正, 點解呢三個女人一D反應都無, 唔通唔識我?
그래도 넌내남자^^
我本來都寫咗少少, 見雨娘寫得咁精彩, 都係delete 左佢, 反正內容都係大同小異,
我自已最深刻印像就係同雨娘, catcat三個一齊企係酒店lobby, 向正大門條柱邊, 繑埋雙手, 扮晒路人咁望住阿仔落車, 推門入酒店, 個 ...
jolinwng 發表於 26-8-2010 22:36
專業演員...皇牌老臨